HTML

Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

A címben említett könyvet már nem lehet sehol kapni, pedig három kiadást is megért.
A szerző már nem él, de örökösei hozzájárultak, hogy a könyv folytatásokban megjelenjen az interneten azok számára, akik most szeretnének megismerkedni vele.

A harcok kezdete

2007.07.06. 10:26 szerkesztő

Felvirradt az első harci nap (aug. 30.), melyet legfőképpen az ellenség erőszakos felderítései jellemeztek. Tüzérségük, aknavetőik belőtték magukat a vélt vagy felderített célpontokra. Mi pedig javítottuk állásainkat, és beástuk magunkat. Megszerveztem a mélységi védelmet, mert enélkül nem remélhettem eredményt. Három géppuskafészek került a mélységi vonalba. Tálas főhadnagy aknavetőit a gerincvonalaink alatt, a 894-es magassági ponttól nyugatra 500 méterre ásta be igen nagy szakértelemmel, és ő is elkezdte belövéseit a már felderített pontokra. A legfontosabb távbeszélő-vonalaim egyike volt az aknavetősökhöz vezető.

A hegyi ágyús üteggel (amely a Bilibókon ásta be magát) egyszerű volt a kapcsolat, mert amíg nem volt kiépített harcálláspontom, a tüzérfigyelő állásában volt a nappali tartózkodási helyem. Innen, a 894.7 háromszögelési pontról igen jól megfigyelhettem távcsővel az előterepet. A hegygerinc olyan éles volt itt, hogy magát a gerincet fúrták meg, hátulról volt a bejárat, és előre egy nyílás a szögtávcső részére. Távbeszélő-összeköttetés innen nemcsak az üteggel volt meg, hanem a 70. határőregység parancsnokával, Böbl ezredessel is, akit a békésebb időkből ismertem. (Többször ellátogatott Gyimesbükkre. Rendszerint lóháton érkezett, csak azt nem tudtam, hogy honnan és miért. Később kiderült a turpisság: nő volt a dologban.) Böbl bömbölő hangú, fekete hajú, sűrű szemöldökű, kb. 45-ös jóképű katonatiszt volt, akiért a nők éppúgy rajongtak, mint ő a nőkért. E polgári „erényei” mellett határozott, jó katona, tisztjeivel jó barát volt. A gyimesi harcok idején gyakran felhívott távbeszélőn, és gratulált, ugyanis a Bilibókról jól belátott a Rákóczi-vár és védővonalam eseményeire.

Szólj hozzá!

Címkék: az arcvonalban

A bejegyzés trackback címe:

https://donci.blog.hu/api/trackback/id/tr92112734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása