HTML

Sebő Ödön: A halálra ítélt zászlóalj

A címben említett könyvet már nem lehet sehol kapni, pedig három kiadást is megért.
A szerző már nem él, de örökösei hozzájárultak, hogy a könyv folytatásokban megjelenjen az interneten azok számára, akik most szeretnének megismerkedni vele.

Berendezkedés a védelemre

2007.07.11. 10:09 szerkesztő

Ezen az éjszakán, illetve hajnalban már jelentkeztek az oroszok kisebb nagyobb harcjárőrei, akik már azzal is kísérleteztek, hogy a Rákóczi-vár melletti fás és bokros emelkedőn felkapaszkodjanak. Ezek a dolgok aztán szórványos lövöldözéseket eredményeztek, aminek tulajdonképpen az volt a haszna kölcsönösen, hogy a tűzfegyverek elárulják állásaikat. Ez engem egyelőre nem zavart, mert még a váltóállások kiépítés alatt voltak, tehát ahonnan megszólaltak fegyvereink, azok nem voltak végleges állások. Ezeket a próbálkozásokat egyébként is puskával és kézi-gránáttal el lehetett hárítani.

Nagyon szép, szinte teljesen nyári reggel úszott a tájon, békésen ragyogtak a zöld kaszálók és a fenyőerdők lombjai. (szept. 1.)

A tüzérfigyelőből figyeltem a tüzérfigyelővel együtt az előterepet, ahol a házak között, melyek elszórtan települtek a Tatros völgyében látszottak mozgások, de nem olyan lényegesek, amelyekből nagyobb tűzfegyverek létére lehetett volna következtetni, ezért sem kézifegyverekkel, sem tüzérséggel vagy aknavetőkkel nem volt értelmes és érdemes tüzet nyitni.

A Rákóczi-vártól keletre lévő elég meredek fedett terepre valami akadályt kellett telepíteni, mert enélkül egészen a lövészteknőig fel tudtak kúszni észrevétlenül.

Kihívattam az árkászszakaszt a megbeszélt telepítés végrehajtására. Ígéretet is tettek, hogy majd a sötétség beálltával elkezdik a munkát. Előbb azonban még nappali világosság mellett szemrevételezik a telepítés helyét, és elkészítik a tervet.

A kis, cövek alakú botlóaknákat vékony dróthuzalok kötik egymáshoz. Ezek a földtől kb. 15-20 cm magasan vannak elhelyezve, úgy, hogy a gyalogló vagy kúszó ember mindenképpen beleakad, s amikor megrántja, a cövek eldől, és ettől felrobban. Mivel az ellenség több helyen is próbálkozott már, jó néhány akna felrobbant, s a sorban hézagok keletkeztek. Ezeknek a hiányoknak a felszámolására ki kellett még valamit találni. Találékonyságért sem nekem, sem a székely legénységemnek nem kellett a szomszédba menni. A keletkezett hézagokat vékony, alig látható huzalokra függesztett üres konzervdobozokkal töltöttük ki, amelyek érintése jelezte a jövevényt. Erre a helyre nem is kellett lőni, elég volt egy kézigránátot gurítani a zörgés helye felé. ěgy aztán itt a támadók elég nagy veszteségeket szenvedtek. Elég érthetetlen volt, hogy ennek ellenére mégis itt próbálkoztak a leggyakrabban.

A jobbszárnyam előterepe sokkal nyíltabb, laposabb volt, sorozatlövő fegyverekkel jobban pásztázható. Ezenkívül a magasabb erdő felől a mi állásaink jól beláthatók voltak. Ezért azután már természetes volt, hogy ezt a területet az éjszaka folyamán jobban kellett figyelni, azaz világítórakétákkal sűrűbben bevilágítani. A világítórakétákkal is volt elég gond. A puskacsőre feltűzött rakétát fadugós lőszerrel kellett kilőni. Amikor elfogyott a fadugó, megpróbálkoztam élestölténnyel, s ez sikerült is, csak sokkal magasabbra vitte a fényt. Az is baj volt, hogy a színek nem feleltek meg a rendeltetésszerű jelentésnek, ezért az egész védelem minden egységével közölnöm kellett, hogy a színre ne adjanak, mert azok csak világításra szolgálnak, bármilyen színűek legyenek is. Erre a területre aknavetőimmel is jobban és hatásosabban tudtam tüzet vezetni még éjjel is.

Az éjjel megjelent az utász szakasz, és elkezdte építeni a harcálláspontomat (HÁP) kb. 6 fő részére. Ebben a létszámban a legszűkebb törzsem volt. Egy távbeszélő, egy törzsőrmester ideiglenes segédtiszthelyettesi beosztásban, a legényem és kb. 3-4 hírvivő honvéd. Annyira ástak be a talajba, amennyire itt lehetett. Ez kb. 1-1,2 métert jelentett. De mivel a gerinctől nem messze, erősen lejtős terepen volt, így tetőzet alatt, a lejtő felőli oldalon állva lehetett benne tartózkodni. Fekvéskor az alacsonyabb részen volt a fej, az első vonal irányában. A fekhely csak szalmából állt, a fejrésznél a gerendába szegeket vertünk. Oda volt felakasztva a szerelésünk, de mindig egy helyen a fegyver, a lőszer és a kézigránát, egy kenyérzsákban vagy gázálarctokban, de sok. Mellette a távcsövem és a térképtáska. Mivel az első vonaltól 20 méterre volt a harcálláspontom, ezért bármi történt, azonnal felugorva pár másodperc alatt teljes fegyverzetben rohantam ki. Mivel világítás nem volt lehetséges ezért igen fontos volt, hogy a sötétben is azonnal megtaláljuk a fontosabb dolgainkat. Arról természetesen szó sem lehetett, hogy a csizmát le lehetett volna húzni. Lábápolásra csak a napon, a támadás szüneteiben kerülhetett sor.

A fedezék rendjét a háború folyamán — és későbbi életemben is — mindig példaként emlegettem, mert sok esetben ez mentette meg az életünket.

Mikor világosodni kezdett, a műszakiak eltávoztak, és addig áttanulmányozhatták az aknatelepítési tervemet, mely a határ és az Áldomáspataka közötti terület lezárását célozta. Ezen az éjszakán sem igen volt alkalmam aludni, és így igen fáradtan ért az oroszok (valójában ukránok) hajnali támadása.

Szólj hozzá!

Címkék: az arcvonalban

A bejegyzés trackback címe:

https://donci.blog.hu/api/trackback/id/tr49115834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása